Veelgestelde vragen

Een EPC is een document dat informatie geeft over de energie-efficiëntie van een gebouw. Het beoordeelt de energie-efficiëntie van een gebouw op een schaal van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt). Het EPC geeft ook aanbevelingen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van het gebouw.

Een EPC is verplicht wanneer een gebouw verkocht of verhuurd wordt.Dit geldt zowel voor woningen als voor commerciële gebouwen. Sinds 1 april 2022 moet er ook een EPC zijn bij erfpacht en opstalrecht.

Om een EPC te verkrijgen, moet u een gekwalificeerde deskundige inhuren om een energie-assessment van uw gebouw uit te voeren. De deskundige verzamelt informatie over de energie-gerelateerde kenmerken van het gebouw, zoals het type verwarming- en koelsystemen, isolatie en ramen. Op basis hiervan zal de deskundige een EPC genereren.

Het EPC is 10 jaar geldig, maar vervalt als

    • de gebouweenheid van bestemming verandert, bijvoorbeeld van wonen naar winkel, restaurant of kantoor of omgekeerd; of
    • een nieuw EPC is ingediend.

De kosten zullen variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw.

Ook kiest elke deskundige vrij zijn prijs, het is dus aan te raden om de verschillende firma’s met elkaar te vergelijken.

Het hebben van een EPC kan u helpen om geld te besparen op energiekosten door gebieden te identificeren waar u de energie-efficiëntie van uw gebouw kunt verbeteren. Een EPC kan ook helpen om kopers of huurders aan te trekken, aangezien het aantoont dat het gebouw energie-efficiënt is.

Ja, er zijn boetes voor het niet hebben van een EPC wanneer dit verplicht is. Als u een gebouw verkoopt of verhuurt zonder EPC, kunt u onderworpen worden aan boetes. Deze kunnen oplopen tot 5000 euro.

Welke documenten moet ik klaar leggen?

  • Bij de opmaak van een EPC moet een energiedeskundige zich baseren op bewijsstukken en op wat visueel kan vastgesteld worden.
  • De energiedeskundige mag geen informatie uit verklaringen gebruiken. Hebt u facturen van uitgevoerde isolatiewerken, nieuwe beglazing of ketel, stel die dan zeker ter beschikking van de energiedeskundige. Als deze documenten voldoen aan bepaalde voorwaarden worden ze gebruikt bij de berekening van de energiescore. Voorbeelden van bewijsstukken zijn door de architect ondertekende plannen voor de stedenbouwkundige of omgevingsvergunning, facturen, ondertekende lastenboeken of lastenboeken vergezeld van de aannemingsovereenkomst, foto’s, technische fiches vergezeld van facturen… Alle aanvaarde bewijsstukken zijn opgenomen op de aanstiplijst(PDF bestand opent in nieuw venster)(of aanstiplijst(Word bestand)) voor ontvangen documenten bij de opmaak van een EPC.